utorak, 9. studenoga 2010.

Pikantna salata od bundeve s lećom i kozjim sirom

Joj, stvarno je previše vremena prošlo od zadnjeg (hm, zapravo, prvog) posta... Totalno ne-blogerski od mene!
Zapravo i nisam baš nešto zanimljivo niti kuhala u zadnje vrijeme (osim friganih baby sipica i lignjica kada smo u uredu imali happy hour jedan petak - to je zaista bilo nešto posebno  i o tome bi  definitivno bilo vrijedno pisati, ali sada je već nekako prošlo previše vremena...).
U međuvremenu je došla i prava jesen, pa tako i meni možda najdraže jesensko povrće, bundeva. Volim je na sve načine - krem juha (najbolju sam do sada probala u austrijskom Steiermarku - mislim da je fora u tome što onu na kraju umiješaju i malo bučinog ulja u nju), pa talijanski risotto con zucca, pa zapečena u pećnici s komadićima neke fine kobasice i pomidora kao umak za paštu i možda najbolje od svega, slatka pita dulečara moje bake.
Tako nisam odoljela kad sam nedavno vidjela recept jedne od mojih najdražih gastro - blogerica, nevjerojatno inspirativne Deb koja piše iznimno popularan blog Smitten Kitchen i za obiteljski ručak pripremila (uz pomoć mame) predivnu salatu o bundeve i leće. Mama i ja smo recept slijedile gotovo u cijelosti, s vrlo malim izmjenama (umjesto mekog kozjeg sira stavile smo fetu koja je bila u frižideru i nismo koristile svježe bundevine sjemenke nego one kupovne, očišćene). Količina salate je bila, pa velika, ali se svima toliko svidjela da je mama, koja ju je nadobudno htjela ponijeti slijedeći dan za marendu na posao, jedva i imala što ponijeti!
Dakle, ne propustite sezonu bundeve i napravite ovu salatu.
150 g crne ili zelene leće
600 g oguljene, očišćene i na kocke narezane bundeve
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica mljevenog kima (tu smo stavile cijele sjemenke jer se meni nije dalo mljeti ih, ali ok je i ovako)
1 žličica ljute paprike
1/2 žličice soli
150 g mlade rukole, narezane
150 g mekog izmrvljenog kozjeg sira (ili fete)
malo svježih listića mente
1 žlica crnog vinskog oca, plus dodatno po ukusu
nekoliko žlica tostiranih bučinih sjemenki (na papiru za pečenje, peći 10ak minuta na ca 140°C)
Zagrijte pećnicu na 200°C. Bundevu promiještaje s 2 žlice maslinovog ulja, kimom, paprikom i soli. Posložite je u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje i pecite je 20 minuta. Okrenite kockice bundeve i pecite još 10 do 15 minuta dok ne omekša. Ohladite.
U međuvremenu, namočite opranu leću na 10 minuta u maloj posudi, pa ocijedite. Leću kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša ali ipak ostane al dente, oko 30 minuta. Ocijedite i isperite hladnom vodom i ohladite.
U zdjeli lagano promiješajte leću, bundevu, rukolu, polovicu sira, mentu, bučine sjemenke, ocat i žlicu ulja. Dodajte soli, papra i octa po ukusu (mislim da treba malo više octa). Pospite ostatkom sira i poslužite.